BITCOIN vs ISO 50001 & ISO 14001

Τα τελευταία χρόνια τα κρυπτονομίσματα και το ειδικά το bitcoin βρίσκονται σε μία ανοδική πορεία.

Έχουμε σκεφτεί εάν τα κρυπτονομίσματα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Σε αυτό μας βοηθάει το Digiconomist, το οποίο είναι ένα site που παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας του bitcoin.

Σύμφωνα λοιπόν με το Digiconomist έχουμε τα εξής στοιχεία:

 • Μια συναλλαγή bitcoin απαιτεί περίπου 707,6 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Ποσότητα που ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό των ΗΠΑ σε διάστημα 24 ημερών.
 • Σε ετήσια βάση, το bitcoin καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη.
 • Για την ακρίβεια, το κρυπτονόμισμα χρειάζεται τόση ενέργεια όση καταναλώνουν χώρες όπως η Φινλανδία, η Χιλή και η Αυστρία σε ετήσια βάση.
 • Εκτιμάται ότι κάθε συναλλαγή bitcoin αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 300 κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2) – ποσότητα ανάλογη με το αποτύπωμα άνθρακα που εκλύεται από τη σάρωση μιας κάρτας Visa μετά από περίπου 750.000 φορές.

Ας δούμε τους σημαντικότερους λόγους που συμβαίνουν τα παραπάνω:

 • Το νόμισμα απαιτεί τεράστιους υπολογισμούς για τον απώτερο στόχο που είναι η επεξεργασία χρηματοοικονομικών συναλλαγών χωρίς μεσάζοντες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι συναλλαγές είναι διαφανείς και απαραβίαστες.
 • Τρέχει κώδικας όλο το εικοσιτετράωρο μέσω ειδικού εξοπλισμού που ονομάζεται “rigs” – μια διαδικασία που καταναλώνει ετησίως ποσότητα ενέργειας (περίπου 78,5 τεραβατώρες) ανάλογη με την ενέργεια που καταναλώνουν χώρες όπως η Χιλή, η Αυστρία και η Φινλανδία.
 • Το γεγονός αυτό απαιτεί συνεχώς περισσότερο χώρο αποθήκευσης, οπότε και εξοπλισμό πληροφορικής.
 • Ο εξοπλισμός πληροφορικής αντικαθίσταται περίπου κάθε 18 μήνες, δεδομένου ότι μετά θεωρείται παρωχημένος για να εξυπηρετήσει τις μεγάλες ανάγκες του bitcoin. Αυτό έχει αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ηλεκτρονικών αποβλήτων.
 • Επιπλέον, το πρόβλημα μεγεθύνεται από το γεγονός ότι τα δίκτυα “εξόρυξης” (mining) βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην Κίνα, η οποία παράγει μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας.
 • Η υψηλή κατανάλωση ενέργειας είναι και ο λόγος που η Εσωτερική Μογγολία, αυτόνομη περιφέρεια της Κίνας, σχεδιάζει να τερματίσει τα project “εξόρυξης” κρυπτονομισμάτων έως τον Απρίλιο, καθώς απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο που έθεσε η κυβέρνηση για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το 2019. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες χώρες βάζοντας περιορισμούς «εξόρυξης».
 • Παράλληλα, αυξάνεται η δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων και έτσι η κατανάλωση ενέργειας δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με το 2017.

Ύστερα από τα στοιχεία αυτά, έχουν ξεκινήσει ενέργειες έτσι ώστε τα κρυπτονομίσματα να καταναλώνουν μόνο καθαρή ενέργεια, εκμηδενίζοντας το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν σε «Επενδύσεις σε bitcoin καθαρής ενέργειας» (Bitcoin Clean Energy Investment).

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το ISO 50001 & ISO 14001;

Όταν μια επιχείρηση ή Οργανισμός έχει πιστοποιηθεί με το διεθνές πρότυπο ISO 50001 για τη διαχείριση της ενέργειας ή / και με το ISO 14001 για την περιβαλλοντική διαχείριση, θα πρέπει να ορίσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, θέτοντας σε εφαρμογή κατάλληλα προγράμματα και δράσεις για την επίτευξη των στόχων.

Οπότε, οι επιχειρήσεις και Οργανισμοί πρέπει να το σκεφτούν πριν επενδύσουν σε bitcoin, τουλάχιστον μέχρι να γίνει «φιλικότερο» στο περιβάλλον, διαφορετικά θα βρίσκονται πάντα εκτός στόχων!

Επικοινωνήστε μαζί μας για περαιτέρω πληροφορίες